Soms zijn de mensen die er niet meer zijn juist het meest aanwezig in je leven. Vooral als het overlijden zo plotseling is dat er geen mogelijkheid was om goed afscheid te nemen. In deze periode van Corona is het velen overkomen dat een tot dat moment (ogenschijnlijk) gezonde vader of moeder, broer of zus, beste vriend of goede buurman, ineens op de intensive care terecht kwam en er kort daarna niet meer onder ons was. De achterblijvers in shock achter latend, overstelpt door verdriet, waarbij ze niet de woorden niet meer kunnen vinden om hun emoties uit te kunnen spreken. Toch is er veelal de wens om een eerbetoon maken voor een dierbare overledene.
Juist een plek om elke keer even terug te keren om te rouwen kan van essentieel belang zijn om de nare gebeurtenis een plek te geven. Natuurlijk is er vaak een graf, maar dat kan niet altijd een paar minuten tussendoor als je er even helemaal doorheen zit. Een moment dat je even alleen wilt zijn met je gedachten en herinneringen.
Ons zusterplatform www.inonzegedachten biedt die online plek, waar je altijd weer naar terug kunt keren. Sommige mensen willen daarnaast echter ook nog iets tastbaars dat ze vast kunnen houden zoals bijvoorbeeld een herinneringsboek dat is. Zo’n boek kan bestaan uit alleen mooie foto’s die het complete verhaal vertellen, maar het kan ook een mix zijn van mooie foto’s en de levensverhalen die daarbij horen. Verhalen zijn er vaak genoeg, mooie anekdotes, grappige gebeurtenissen een knipoog, uitspraken en de verhalen die de overledene altijd enthousiast zelf vertelde, zoals herinneringen aan mooie reizen of gewoon een levensovertuiging die voor hem of haar zo belangrijk was.
Nabestaanden willen die verhalen dolgraag delen, maar zijn door het overlijden vaak beland in een rollercoaster van emoties en noodzakelijk te nemen stappen. In alle drukte van het regelen van de op hen afgekomen zaken ontbeert vaak de kracht om die herinneringen op een juiste plaats te zetten.
Het platform “In Onze Gedachten” kan daarbij een helpende hand bieden. Door middel van een aantal diepgaande gesprekken in interviewvorm, kunnen wij een herinneringsboek vorm en inhoud geven. We ontzorgen daarmee de achterblijvers die al genoeg aan het hoofd hebben.
Onlangs was er in “Op 1” (Nederland 1) aandacht voor de documentaire “Ik rouw van jou” De gasten aan tafel vertelden allen een verhaal met dezelfde strekking namelijk hoe belangrijk het is om te durven en te kunnen rouwen om een verlies.
Voor sommige mensen lijkt het wegstoppen van die vele diepe emoties de beste optie om dóór te kunnen met hun eigen leven. Uiteindelijk blijkt echter dat we nooit om ons verdriet heen kunnen.
Verdriet is liefde die de weg niet meer kan vinden naar degene voor wie het gevoeld wordt
Wat er in dat programma verder nog werd gezegd, dat me echt raakte:
“We mogen altijd onszelf zijn naar iedereen wat betreft lachen en enthousiasme. We tonen dit dagelijks aan iedereen om ons heen. Maar als het gaat om een gevoel van leegte en verdriet, voelen velen zich soms te beschaamd om dit te tonen”.
Nog even terugkomend op het herinneringsboek: dit is bij uitstek dat ‘plekje’ dat zo geschikt is om telkens kort naar terug te kunnen keren. Een boek om even doorheen te bladeren en af en toe een verhaal te lezen met een lach op je gezicht en soms met een traan in je ogen.
Maar hoe begin je aan zo’n herinneringsboek?
In het stroomlijnen van die creatie en het vorm en inhoud geven van alle verhalen en foto’s naar een dergelijk unieke monument op papier, kan onsd zusterplatform www.inonzegedachten.nl ” van grote toegevoegde waarde zijn. Hier op www.prachtigafscheid.nl kunt u een dergelijk boek op maat laten maken Een fijn idee want ieder levensverhaal verdient het om verteld te worden.