‘After life’, prachtige Britse ‘comedy’serie van- en met Ricky Gervais

Het lijkt gevoelsmatig niet te kloppen, een (tragi)komische serie over rouw en verlies.  Ik moet toegeven, dat was mijn allereerste gedachte ook. Ik kende Ricky Gervais zoals zovelen vanuit de serie The Office en zijn weergaloze uitreiking van de Golden Globe Awards in 2020.
Kort geleden was ik een week lang in de gelegenheid om Netflix te kijken en daar heb ik ademloos de complete 3 seizoenen (totaal 18 afleveringen) bekeken.

Wat een ongelofelijk goede serie!
Gervais is dus ook een fantastisch acteur die Tony Johnson speelt en die de dood van zijn vrouw Lisa niet kan verwerken. Hij probeert meermalen uit het leven te stappen maar zijn hond Brandy weerhoudt hem daar twee keer op het laatste moment van. Het verdriet en de wanhoop en met name het gevoel van ‘het hoeft allemaal van mij niet meer’ is zo intens voelbaar en geloofwaardig in de hoofdpersoon Tony die op de moeilijkste momenten video’s van Lisa terug kijkt.
Een prachtige rol is ook die van de oudere weduwe Anne (gespeeld door Penelope Wilton) die Tony ontmoet op het kerkhof waar ze samen op een bankje zitten en zij hem probeert verder te helpen.

De 5 fases van rouw zoals Elisabeth Kübler-Ross ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Rouwverwerking ) die heeft beschreven, bewegen bij Tony  voortdurend heen en weer tussen fase 2 – Protest of boosheid, fase 3 – Onderhandelen en vechten en fase 4 – Depressie. Hij kan- en wil het verlies van Lisa gewoon niet accepteren.
Ik moet toegeven, ik ben enigszins toevallig in deze serie gerold maar wat was dat de moeite waard!
Je kunt vast de onderstaande trailer van de serie hieronder bekijken:

Deze trailer doet eigenlijk geen recht aan de schoonheid van deze serie. Wellicht is het daarvoor een goed idee om de scene bekijken waarin Tony als journalist in gesprek komt met een jong ziek meisje:

We hebben het in onze vlogs (https://prachtigafscheid.nl/vlogs/) al heel veel vaker gehad over rouw en rouwverwerking en hoe persoonlijk dat proces is. Ricky Gervais geeft daar in de rol van Tony een unieke eigen invulling aan die mij in ieder geval nog heel lang zal bijblijven.