Muziek bij afscheid

Borsato, Marco – Verlies

Borsato, Marco - Verlies

Schrijver(s): John Ewbank

Ze zeggen dat de tijd je wonden heelt,
Maar ik voel elke dag dezelfde pijn.
Waarom werd je bij me weggehaald?
Waarom mocht je niet gewoon dicht bij me zijn?
Nog steeds dezelfde leegte in mijn hart,
Nog steeds dezelfde handen op mijn keel.
Boos op de God die jou niet wilde helpen,
Boos op een wereld die niet stoppen wil.

Ik zie nog steeds de tranen in je ogen,
Die je het liefst verborgen hield voor mij.
Hoe klein je was, je wilde mij al sparen.
Je hield je groot en je verbeet de pijn.
Ik wilde elke dag wel met je ruilen,
Ik wens nog elke dag dat ik het was.
Jou te zien lijden en niet kunnen helpen,
Die onmacht sloopt me nog elke dag.

En niemand vertelt me wat de reden is, dat alles zo verandert,
Ineens is alles anders. Het was toch goed, zoals het was?
Jij deed toch niemand kwaad? Ik begrijp het niet…

Ik heb geschreeuwd tot ik geen stem meer had,
Mezelf gepijnigd tot ik niets meer voelde.
De cirkel keer op keer weer rondgegaan,
Totdat ik zelf niet eens meer wist waar ik op doelde.
Ik heb gepiekerd tot het ochtend was,
Alle beslissingen die ik ooit nam,
Alle vragen die ik had gesteld,
Gewacht op antwoord,
Dat van niemand kwam…

En niemand vertelt je hoe je verder moet.
Als alles wat je lief is, ineens voor altijd weg is.
Eén moment is alles goed.
En dan vertelt een stem je, dat het ophoudt.

Nee, niemand vertelt mij wat de reden is.
Dat alles zo verandert, Ineens is alles anders.
Het was toch goed zoals het was?
Wij deden niemand kwaad, toch? Ik begrijp het niet…

Ik stap mijn bed uit en begin de dag,
Ik zie de zon maar ik voel haar warmte niet.
Ik dwing mezelf de woorden te herhalen,
Die je me zei, vlak voor je ons verliet.
Je keek me even heel diep in m‘n ogen,
Je pakte me heel stevig vast.
Wees niet boos op wat er niet meer is, pap,
Maar wees dankbaar voor datgene dat er was

Marco Borsato zegt in 2017 over dit nummer: 'Verlies' is een lied van het album 'Duizend Spiegels' dat is gebaseerd op het verhaal van een gemeenschappelijke kennis van John Ewbank en mij waarvan zijn kind op veel te vroege leeftijd is weggenomen. Het verlies van een kind is één van de ergste dingen die je kunt overkomen. Het zien lijden van je kind en er niets aan kunnen doen is ook iets waardoor je je ontzettend machteloos en wanhopig kunt voelen, en ook die emotie vind je terug in dit lied. Wesley, de jongen waar dit nummer over gaat, zei in één van de laatste gesprekken die hij met zijn vader had deze mooie woorden: "Wees niet boos om wat er niet meer is, pap, maar wees dankbaar voor datgene dat er was." Het was een lied dat we gewoon moesten maken nadat we het verhaal hadden gehoord. Er zijn ontzettend veel reacties gekomen op dit nummer van mensen die hier ook steun uit halen, en dat is iets wat ik ontzettend fijn vind, dat muziek dat kan bereiken.