Muziek bij afscheid

Breij, Claudia de – Mag ik dan bij jou

Breij, Claudia de - Mag ik dan bij jou

Schrijver(s): C De Breij, R Wagenaar , S Geboers.

Als de oorlog komt, en als ik dan moet schuilen,
Mag ik dan bij jou?
Als er een clubje komt, waar ik niet bij wil horen,
Mag ik dan bij jou?
Als er een regel komt, waar ik niet aan voldoen kan
Mag ik dan bij jou?
En als ik iets moet zijn, wat ik nooit geweest ben,
Mag ik dan bij jou?

Mag ik dan bij jou schuilen, als het nergens anders kan?
En als ik moet huilen, droog jij m’n tranen dan?
Want als ik bij jou mag, mag jij altijd bij mij.
Kom wanneer je wilt, ik hou een kamer voor je vrij.

Als het onweer komt, en als ik dan bang ben,
Mag ik dan bij jou?
Als de avond valt, en ’t is mij te donker,
Mag ik dan bij jou?
Als de lente komt, en als ik dan verliefd ben
Mag ik dan bij jou?
Als de liefde komt, en ik weet het zeker,
Mag ik dan bij jou?

Als het einde komt, en als ik dan bang ben,
Mag ik dan bij jou?
Als het einde komt, en als ik dan alleen ben,
Mag ik dan bij jou?

Centraal in de tekst staat iemand die op zoek is naar geborgenheid bij iemand die ze vertrouwt in tijden van oorlog, onrust en onzekerheid. De aanslagen in Parijs van november 2015 waren zeker van invloed op de populariteit van het lied, maar ook de Europese vluchtelingencrisis was een reden dat veel mensen de tekst extra indringend vonden. Het liedje werd in 2009 geschreven voor de voorstelling Hete vrede, waar het fungeerde als openingslied. In juni 2011 verscheen de studio-versie op het album Wat ik zeker weet, dat alle liedjes uit de voorstelling bevatte. Het liedje werd definitief bekend in 2012, toen De Breij gevraagd werd om het te zingen in De Wereld Draait Door, toen daar het ski-ongeluk van prins Friso werd besproken. Presentator Matthijs van Nieuwkerk vroeg Claudia Mag ik dan bij jou te zingen vanwege de 'troostende woorden' in de tekst. Sindsdien wordt het lied regelmatig gezongen of gedraaid tijdens emotionele gebeurtenissen, zowel vrolijk, bij trouwerijen, als verdrietig, bij begrafenissen. In 2014 kreeg het lied nieuwe aandacht in de nasleep van de vliegramp met de MH-17. Mag ik dan bij jou bleek zó'n gevoelige snaar te hebben geraakt bij het grote publiek, dat het op nummer 19 terechtkwam in de NPO Radio 2 Top 2000