De grafcamera… ‘altijd dichtbij je naaste’

Je kunt een overledene op diverse manieren herdenken zoals online bijvoorbeeld op onze zustersite www.inonzegedachten.nl, in het echt door het graf van je naaste te bezoeken, maar er is sinds kort nog een mogelijkheid: via een camera. Omdat er permanent een camera gericht is op een graf, kun je dat digitaal bekijken, vanaf welke plek dan ook, zo lang je maar internet tot je beschikking hebt. Het idee is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Een Amerikaans bedrijf, genaamd AFTR deed de aftrap. Twee ondernemers uit Emmeloord, Gezah Sarkany en Mario Heselberth sprongen op de verwezenlijking van dit idee voor Nederland in. Inmiddels hebben zij het een en ander voor elkaar.

Mensen die het systeem aanschaffen kunnen 24/7 bij de overledene zijn, in ieder geval bij het graf en dat is voor veel mensen de plaats in het hart waar het gevoel voor de overledene sterker gaat stromen. Althans dat is het idee er achter volgens de bedenkers.
Je ziet een vlindertje langsvliegen en wanneer het regent zie je de regen”, zegt Geza Sarkany. “Je bent bij het graf op een digitale manier.” Samen met Mario Hesselberth heeft hij zes jaar zitten broeden op het idee om overleden familie altijd dichtbij te hebben. De Emmeloorders noemen deze camera bij het graf de ‘Memories Close Camera’.

De kosten van zo’n camera en bijbehorende app zijn 600 euro, maar dan heb je wel altijd de mogelijkheid dicht bij het graf te zijn, of het nu regent, hagelt, de zon schijnt of waait tijdens een novemberstorm. Voor ouderen zou deze nieuwe vondst echt een meerwaarde kunnen zijn. In Amerika is het enthousiasme al groot. De Emmeloordse ondernemers hopen dit succes in Nederland te evenaren. De toekomst zal leren of wij als nuchtere Nederlanders daar ook warm voor gaan lopen. Het is in onze ogen sowieso positief dat de creativiteit in het herdenken met de jaren alsmaar blijft toenemen.