De grafkist, mooier en milieuvriendelijker

Milieubewustzijn en het als mens achterlaten van je ecologische footprint zijn steeds belangrijkere thema’s in een voortdurend bewustere wereld. Een goed voorbeeld hiervan in het bedrijf “FAIR coffins’ (letterlijk vertaald ‘eerlijke kisten’).

Het bedrijf is opgericht door de uit de uitvaartbranche afkomstige Koen Verlinden. FAIR coffins zegt over zichzelf: “wij zijn een jong & vernieuwend bedrijf dat milieuvriendelijke producten ontwikkelt, produceert en verkoopt voor de uitvaartbranche in Nederland en België. Ons bedrijf is gericht op de begeleiding en ontwikkeling van mensen met een beperking”. Op dit moment biedt het bedrijf meerdere arbeidsplaatsen aan mensen die meer aandacht en begeleiding nodig hebben maar die hun talenten en energie volop kwijt kunnen in hun werkzaamheden voor FAIR coffins.
De milieubelasting bijvoorbeeld bij een crematie van een kist die als basismateriaal karton heeft, is volgens hun eigen berekening 65% lager dan die van de meest traditionele kist op basis van hout (spaanplaat). Daarnaast is de kist veel goedkoper en kent naast een niet van hout te onderscheiden basisuitvoering ook veel meer creatieve mogelijkheden.