Eerste inspiratie voor ‘Prachtigafscheid.nl’

In 2016 trok ik op Linkedin al de conclusie dat zorg maar zeker ook in de uitvaart-‘business’ thema’s zijn die enerzijds ook echt bevlogen mensen aantrekken maar heel vaak ook mensen die hun motivatie vooral in euro’s uitgedrukt willen zien…

( eigen bijdrage: 11 juli 2016)
Al enige Jaren loop ik nu rond in de zorg en zie hoe deze steeds meer afbrokkelt vanwege de steeds groeiende vraag en de enorme kosten die er mee gepaard gaan. In één week tijd werd ik 3x direct geconfronteerd met die keiharde realiteit.

Ik heb een aantal ondernemingen en werkgebieden en vanuit een heel andere onderneming en invalshoek raakte ik in gesprek met een leverancier van gadgets/relatiegeschenken… Op mijn vraag waarom er op een bepaald klokje van nog geen 10 euro toch een Engelse dag-aanduiding stond, was zijn antwoord: Er zijn ook klokken gewoon met Nederlandse dag-aanduiding…maar dan kosten ze het 15-voudige en daarvoor moet je dan naar zorgwinkels toe….
Dus…. Een klokje dat in werkelijkheid maar ‘n paar euro kost…… kan dus in de zorg voor dementerende patiënten worden ingezet… en kost dan minimaal 100 euro en soms bijna 200 euro???. Dat heb ik dus zelf even gecheckt…en inderdaad. Vele websites en zorgwinkels verkopen die gewoon…. Kijk eens wat ze in die winkels kosten!
Geweldig toch hoe er ook nu weer over de ruggen van zorgbehoevenden extra veel geld wordt verdiend.

Vorige week raakte wij een NL verpleegkundige waar we wel eens meer werkten, kwijt in Portugal.
Gelukkig hebben we nog meer dan genoeg eigenen goede verpleegkundigen over.
Waarom we deze freelancer kwijt raakte?….
Wij hanteren bij Sana Vida een basistarief van 40 euro/tot max een uur voor verpleegkundige (4 en 5) zorg (en 35 euro voor verzorgende taken). Deze dame had vernomen dat er veel meer berekend MOCHT worden voor een in Nederland verzekerde patiënt en besloot voor eigen recht en rekening dit hogere bedrag rechtstreeks bij de familie in rekening te brengen.

Vanmorgen kreeg ik een lijstje met’ teveelverdieners in de ouderenzorg’ toegestuurd. De top 35 bestuurders van tehuizen, stichtingen, ouderenzorg-ondernemingen verdienen allemaal MEER dan een minister in Nederland (Boven de 230.000). Nr 36 t/m 40 verdienen ongeveer hetzelfde.
Veelgehoord argument is dat goede bestuurders voor minder niet willen komen. Het komische daaraan vind ik persoonlijk dat er blijkbaar nog steeds politici zijn die dit onzinverhaal ook nog geloven… want het wordt nog steeds gedoogd.

Misschien is de grootste kunst van het werken in de zorg wel om je hier niet door te laten frustreren. In dat kader voelt het wel goed om het soms toch maar weer eens te roepen.