Muziek bij afscheid

Leeuw, Paul de – De steen

Leeuw, Paul de - De steen

Schrijver(s): Bram Vermeulen

Ik heb een steen verlegd
In een rivier op aarde
Het water gaat er anders dan voorheen
De stroom van een rivier, hou je niet tegen
Het water vindt er altijd een weg omheen

Misschien eens gevuld, door sneeuw en regen
Neemt de rivier mijn kiezel met zich mee
Om hem dan glad en rond gesleten te laten rusten in de luwte van de zee

Ik heb een steen verlegd
In een rivier op aarde
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
Ik leverde bewijs van mijn bestaan
Omdat door het verleggen van die ene steen
De stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan

Ik heb een steen verlegd
In een rivier op aarde
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
Ik leverde bewijs van mijn bestaan
Omdat door het verleggen van die ene steen
De stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan

De steen is een lied van Bram Vermeulen (de helft van cabaretduo Neerlands Hoop met Freek de Jonge). Het verscheen op zijn album Rode wijn uit 1988 en daarna nog op verschillende verzamelalbums, zoals De beste van Bram Vermeulen - Voltooid verleden tijd dat in 2001 nog tijdens zijn leven verscheen. Het lied begint met "Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Het water gaat er anders dan voorheen." Deze verrichting is belangrijk in het lied, omdat de zanger dankzij die steen "nooit zal zijn vergeten." In 1992 voerde Paul de Leeuw het lied op in zijn programma De schreeuw van De Leeuw en zong hij het op zijn elpee Van U wil ik zingen. In 2007 zong het Leger des Heils het in zijn programma Mooi! Weer De Leeuw. De versie van Paul de Leeuw wordt vaak gespeeld tijdens uitvaartceremonies. Ook Stef Bos bracht het lied uit,