Muziek bij afscheid

Nijs, Rob de – Open einde

Nijs, Rob de - Open einde

Schrijver(s): E John, B Taupin, B Meuldijk

′T Verleden is verboden
Ik wou dat het verdween
Maar ik zie ons samen lopen
En we wisten niet waarheen
Nog raak ik je aan
Maar de afstand wordt al groot
Nee ik heb niet geleerd te leven met jouw dood

God ik hou zo van jou
Misschien is het niet waar
Zwaait opeens die deur weer open
En natuurlijk sta jij daar
Want ik hou zo van jou
Afscheid nam ik niet
En het einde blijft nu open
Zoals jij het achterliet

In dromen terug bij mij
Ik hou je zo goed vast
Heb ik je vaak genoeg gezegd
Dat er niet een zo bij mij past
En ze zeggen dat het went
Maar niemand wanneer
Dus ik leef met de dag
En jij sterft telkens weer

Want ik hou zo van jou

Het Engelstalige origineel heet ''Funeral for a friend'' gezongen door Elton John. Rob de Nijs beschrijft ‘Open Einde’ in 1986 als een troostrijk lied, dat hem erg veel steun heeft gegeven bij het verwerken van het verlies van zijn vader. Net als een groot deel van zijn repertoire schrijft zijn toenmalige vrouw en schrijfpartner Belinda Meuldijk de woorden voor het nummer. 'Nog raak ik je aan maar de afstand wordt al groot. Nee ik heb niet geleerd te leven met jouw dood' raakt aan de essentie van afscheid nemen en rouwverwerking.