Floriografie – “Zeg het met bloemen”

‘Zeg het met bloemen’ is al heel lang een slogan van de Nederlandse bloemisten. Al in 1917 werd deze slogan voor het eerst  in Amerika gelanceerd. Het geeft uitdrukking aan de zeggingskracht die bloemen en hun symbolische betekenis hebben.

Natuurlijk is een bloemkeuze en de kleur ervan heel persoonlijk. Je vind iets mooi of niet. Daarnaast zijn ook het seizoen en de prijs in veel gevallen een belangrijke factor. Je wilt geen hypotheek hoeven afsluiten om een passend boeket te kunnen samentellen.  Er zijn veel boeken en websites gewijd aan deze zogenaamde 'floriografie'. De symboliek en betekenis van bloemen en hun kleuren.

Wij hebben de meest voorkomende even voor u op een rijtje gezet.:...

bloemen floriografie genummerd

Amaryllis (1):  De Amaryllis is een symbool voor schoonheid en trots en ook de diepere betekenis die daar bij hoort.

Anemoon (2): Anemonen hebben verschillende mooie betekenissen zoals  eerlijkheid, gezondheid, bescherming, verwachting en  zorgzaamheid.

Anjer (3): De anjer wordt geassocieerd met Maria, de moeder van Jezus en is in Nederland ook een soort verzetssymbool.. Afhankelijk van de kleur kan de anjer nog meer betekenissen hebben. Zo symboliseert de rode anjer het verlangen naar iemand, de roze anjer verwijst naar de moeder en een witte anjer symboliseert pure liefde en geluk.

Aronskelk (4): De aronskelk staat In Nederland symbool voor de staf van Aäron en wordt daarom veel gebruikt als grafbloem. De bloem wordt in Nederland beschouwd als een rouwsymbool

Gladiool (5): De trotse en rijzige gladiool symboliseert dan ook trots, kracht, overwinning, bemoediging en vertrouwen. Deze bloem laat je zien hoe je alles kunt overwinnen en is een inspiratie voor iemand die een steuntje in de rug goed kan gebruiken.

Iris (6): De Iris is het symbool voor mannelijkheid. Waarde lelie dat is voor vrouwelijkheid De iris is genoemd naar Iris, de  Griekse godin van de regenboog. De regenboog symboliseert de verbinding en de vriendschap tussen God en de aarde. De bloem is ook het symbool van  betekenisvolle vriendschap.

Lelie (7): Een Lelie symbool voor de Maagd Maria. Vrouwelijkheid en zuiverheid horen bij deze bloem. De vorm van de bladeren symboliseren  de rondingen van een vrouw. Daarnaast staat de lelie voor vruchtbaarheid.

Madeliefje (8): Het madeliefje staat symbool voor jeugdigheid en brengt herinneringen van vroeger naar boven. Het staat voor kinderlijke onschuld, reinheid en maagdelijkheid.

Orchidee (9): De Orchidee zegt ‘je bent mooi.’ én staat symbool voor schoonheid, luxe, kracht en vruchtbaarheid. De bloem straalt elegantie, vrouwelijkheid en verbondenheid uit.

Pioenroos (10): Pioenrozen staan  voor gevoelens van oprechtheid . Met deze bloem zeg je dat je trots bent op diegene voor wie ze bestemd zijn.

Roos (11+12):. De rode roos staat voor liefde, romantiek en hartstocht.  Witte rozen staan voor pure  liefde en waardigheid, Roze rozen drukken gevoelens uit van zuiverheid, geluk en het dankbaar zijn. De oranje roos geeft warme gevoelens van waardering en sympathie maar ook gevoelens van verlangen weer. Gele rozen stralen warme vriendschap en verbondenheid met elkaar uit.

Tulp (13): De tulp is ons nationale symbool en komt in vele kleuren. Een rode tulp is het symbool voor een perfecte liefde. De gele tulp voor vrolijkheid en een stralende  glimlach, en een witte voor vergeving. Een boeket tulpen in allerlei verschillende kleuren geeft elegantie weer.  De bloem geeft een gevoel van oprechtheid en zegt ' ik bid voor je'. Een rode bloem staat voor romantiek, liefde, en hartstocht maar ook voor levenskracht en verleiding. Een boeket tulpen in de kleur paars heeft een diepere spirituele betekenis en de balans tussen leven en dood . Ze worden gegeven in tijden van lijden en diepe rouw.

Vergeet-mij-nietje (14)  Een Vergeet-mij-nietje is van naam al de bloem die vooral uitdrukking geeft aan dat je iemand niet zult vergeten. Voor altijd in jouw gedachten is het een teken van ware liefde en van hoop.

Zonnebloem (15): ”De Zonnebloem staat voor hoop en ambitie, De bloem  draait zich naar het zonlicht en in religieuze kringen symboliseert het zich richten op God. De bloem staat voor hoop, ambitie, levenslust, verwondering en bewondering.

bloemkleuren

Kleuren roerpen gevoelens op. Die gevoelens zijn heel erg persoonlijk en worden grotendeels bepaald door alles wat iemand heeft meegemaakt en hoe hij of zij in het leven staat. Toch is er een soort van grote gemene deler:

Blauw (1): Blauwe bloemen duiden op het goddelijkheid, oneindigheid en spiritualiteit. De kleur symboliseert ook, trouw, oprechtheid, en droefheid.

Bordeaux (2): Bordeaux is de kleur van warmte en gezelligheid: Deze kleur is rustgevend en  gracieus en geeft diepe liefde aan.

Geel (3): Gele bloemen  symboliseren het onmogelijke en  kracht naast  vreugde en vrolijkheid. Geel geeft een gevoel van voorjaar en zonlicht, energie en groei

Magenta (4): Magenta bloemen zijn uitbundig, opwindend en soms zelfs schokkend. Anderzijds geeft het gevoelens van, erkentelijkheid en het initiatief nemen weer.

Oranje (5): Oranje bloemen geven gevoelens van warmte, rijkdom en vitaliteit. De kleur is verbonden aan ons koningshuis en ons gevoel daarbij, De kleur symboliseert het op de ander gericht zijn maar ook kracht, optimisme, plezier en sportiviteit.

Paars (6): Paarse bloemen geven een gevoel van hartstochtelijkheid en inspiratie maar ook van inventiviteit, originaliteit en spiritualiteit.

Purper (7): Purper: is de kleur van sensualiteit en decadentie, maar ook weer de kleur van nobelheid, wijsheid, spiritualiteit en aanzien.

Rood (8): Rode bloemen geven een gevoel van  romantiek en tederheid. Bloemen in deze kleur worden van cadeau gegeven aan een geliefde of geliefd iemand.  Rood staat ook voor levenskracht en stijl

Roze (9): Roze bloemen staan voor zachtheid en tederheid. Ook gevoelens van zoet,  lief en onschuld en blijdschap horen hierbij.  Roze geeft net als rood ook een gevoel van romantiek. Het wordt gezien als geboortekleur van meisjes

Wit (10): Witte bloemen hebben de kleur van eenvoud, reinheid en maagdelijkheid. Het straalt ook kalmte, onschuld en puurheid uit, Wit betekent ook rust, stilte en ongereptheid zoals als in een maagdelijke deken van sneeuw in een landschap