‘Overgave’ een aangrijpende documentaire over het verlies van een dierbare vriendin

Op donderdagavond 13 oktober keek ik met een half oog naar Jinek op RTL4. Aan tafel zat Marijn Frank. Marijn  maakte al eerder documentaires voor onder andere 3doc en voor het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Aan tafel bij Jinek vertelt ze het verhaal achter haar documentaire die op 23 september 2022 op het Nederlands Film Festival in première was gegaan en op televisie op  17 oktober 2022 (NPO2).

Al gauw liet het verhaal mij niet meer los. Marijns beste jeugdvriendin Annemarie vraagt haar op zeker moment om wat opnames van haar te maken. Ze is ernstig ziek en wil graag iets achterlaten voor haar dochtertje als die wat ouder is. Een jaar lang filmt ze haar vriendin om dat waardevolle document achter te kunnen laten.  Wat het verhaal zo bijzonder maakt is niet alleen de tragiek van een jonge moeder die afscheid moet nemen van het leven maar ook het rouwproces waar Marijn doorheen gaat. Annemarie was een fanatiek hardloopster, iets waar Marijn zich nooit toe aangetrokken had gevoeld. Na haar overlijden krijgt Marijn de hardloopkleding van Annemarie en wil zij om zich weer mentaal goed en sterk te gaan voelen  in de kleding ban Annemarie meedoen aan de marathon van Berlijn.
Met behulp van haar trainer ‘Hesdy’ gaat ze het moeilijke proces van rouwverwerking door om weer plezier in haar leven te krijgen. De documentaire is een eerbetoon aan Annemarie en een ode aan de vriendschap. Het geeft ook een prachtig inzicht hoe een rouwproces kan verlopen

Een korte preview van de documentaire vind je op Youtube : https://youtu.be/VlWfF7RbW80

Na 17 oktober vindt u deze  documentaire terug op NPO Start en Uitzending Gemist.

De fotocompilatie is afkomstig van de trailer en die beelden zijn gemaakt door Victor Horstink

Overgave

Taal        Nederlands gesproken
Duur      55′ film + 25′ gesprek

Credits

scenario en regie Marijn Frank
montage Moek de Groot
camera Victor Horstink
geluid Tim van Peppen, Taco Drijfhout, Jillis Schriel
sound design Alex Booy
kleurcorrectie Qianwei Tong
producenten Ilja Roomans, Suzanne Raes

Een productie van Docmakers in coproductie met de NTR. Met steun van het NPO-fonds en CoBO.