Wat betekent muziek voor jou bij een afscheid?

Muziek is bijna ondefinieerbaar als het gaat om wat het met je doet of wat het voor je betekent. Het is enorm persoonlijk en dat gevoel kan van moment tot moment veranderen. Toch is er muziek die juist vaak bij een afscheid gebruikt wordt. Omdat het qua titel of tekst aansluit,  omdat het de sfeer van een afscheid weergeeft of omdat het gelieerd is aan bepaalde momenten uit het verleden.

Wij blijven bewust een beetje weg van een TOP.. -lijst. Wel hebben we gekozen voor 3 genres waarin we gewoon wat suggesties doen:  Internationaal, Nederlandstalig en Klassiek.  De lijst is alfabetisch (achternaam uitvoerende of bij klassiek: de componist) geordend en we zullen onze en uw suggesties continue blijven aanvullen.  U vindt de lijst op deze site: https://prachtigafscheid.nl/muziek-bij-een-afscheid/  Daar vindt u ook de mogelijkheid om zelf een suggestie te doen of een reactie te geven.
Wat we leuk vinden is om naast de te verwachten titels ook suggesties geven die veel minder voor de hand liggen. Zo zal ‘a thousand angels’ van de zangeres Annie Haslam maar weinig belletjes doen rinkelen. Dat prachtige nummer is geschreven door een vader die zijn jonge kind verloor.
Op de klassieke werken na hebben we ook de songteksten toegevoegd.

Wat we ons heel goed realiseren is dat muziek en de keuze daarvoor tijdens een afscheid zeer persoonlijk is. Waar de een tot tranen geroerd wordt, zal een ander misschien helemaal niets voelen. Maar bedenk dan dat in deze context de intentie achter de muziek altijd belangrijker en waardevoller is dan de muziek zelf.

Onze lijst bestaat bij de eerste publicatie uit ruim 60 werken over de 3 categorieën.
Alle muziek  is ook direct en volledig te beluisteren vanuit onze lijsten.

Wij kregen laatst de vraag of dat nou zo maar mag: Muziek ten gehore brengen bij een afscheidsplechtigheid?  Daarover bestaat wel wat onduidelijkheid. Tot voor kort (medio 2020) liet Buma/Stemra de uitvaartsector met rust, omdat begrafenissen en crematies werden beschouwd als privéaangelegenheden. Maar dat is toch anders geworden. Voor muziek tijdens begrafenissen hoeft op dit moment nog niet te worden betaald terwijl er voor crematies al wel iets wordt berekend. De hoogte van de extra kostenpost wordt bepaald op basis van het aantal ‘bezoekers’ van de crematie. Het gemiddelde bedrag dat uitvaartondernemers extra moeten gaan berekenen is 5 euro. Het is hoe dan ook een miniem bedrag vergeleken met alle overige uitvaartkosten.
(bron: https://www.shownieuws.nl/entertainment/buma-gaat-geld-incasseren-voor-uitvaartmuziek)