Muziek bij afscheid

Sonneveld, Wim – Het dorp

Sonneveld, Wim - Het dorp

Schrijver(s): Jean Ferrat, H. Verhage

Thuis heb ik nog een ansichtkaart waarop een kerk een kar met paard, een slagerij J. van der Ven
Een kroeg, een juffrouw op de fiets, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik geboren ben
Dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkinderen in de klas, een kar die ratelt op de keien
Het raadhuis met een pomp ervoor, een zandweg tussen koren door, het vee, de boerderijen

En langs het tuinpad van m’n vader, zag ik de hoge bomen staan
Ik was een kind en wist niet beter, dan dat ’t nooit voorbij zou gaan

Wat leefden ze eenvoudig toen, in simpele huizen tussen groen, met boerenbloemen en een heg
Maar blijkbaar leefden ze verkeerd, het dorp is gemoderniseerd, en nou zijn ze op de goeie weg
Want ziet, hoe rijk het leven is, ze zien de televisiequiz, en wonen in betonnen dozen
Met flink veel glas, dan kun je zie, hoe of het bankstel staat bij Mien en d’r dressoir met plastic rozen

En langs het tuinpad van m’n vader, zag ik de hoge bomen staan
Ik was een kind en wist niet beter, dan dat ’t nooit voorbij zou gaan

De dorpsjeugd klit wat bij elkaar, in minirok en Beatle-haar en joelt wat mee met beatmuziek
Ik weet wel het is hun goeie recht, de nieuwe tijd, net wat u zegt, maar het maakt me wat melancholiek
Ik heb hun vaders nog gekend, ze kochten zoethout voor een cent, ik zag hun moeders touwtjespringen
Dat dorp van toen, het is voorbij, dit is al wat er bleef voor mij, een ansicht en herinneringen

Toen ik langs het tuinpad van m’n vader de hoge bomen nog zag staan
Ik was een kind, hoe kon ik weten, dat dat voorgoed voorbij zou gaan

Het meest nostalgische lied dat het gevoel van ‘vroeger was het beter’ naar boven brengt, is inmiddels al bijna 50 jaar oud. Het Dorp van Wim Sonneveld kwam in 1974 binnen in de Top 40, vlak na zijn dood. Inmiddels is het nummer uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandstalige hits. Het Dorp werd geschreven door de partner van Wim Sonneveld, Friso Wiegersma. Hij wilde graag schrijven over zijn geboorteplaats in het Brabantse Deurne, dat niet meer was zoals het is geweest. In eerste instantie vond Wim Sonneveld dit geen goed idee, omdat het een te negatieve insteek zou hebben. Toen zijn partner de tekst uiteindelijk af had, stemde Wim Sonneveld er toch mee in. Hij vond het namelijk prachtig verwoord en de tekst goed bij de melodie passen. In de bekende regel uit het lied, En langs het tuinpad van mijn vader, verwijst Friso Wiegersma naar het pad naast zijn ouderlijk huis. Het Dorp werd meerdere keren uitgebracht, de eerste opname komt uit 1969. Bij de derde opname, in 1974, was het raak: het nummer belandde gelijk in de hitlijsten. Het is een cover van de Franse zanger Jean Ferrat: La Montagne uit 1964. Hij liet zich inspireren door het landschap rondom het dorp Antraigues-sur-Volane in de Ardèche, waar hij toentertijd woonde.